Advertisement


Špaldové perníčky

Nahlásit

Přidáno od: Ekoista
Vloženo:  Sváteční
Zobrazení stranky:  1070 zobrazení
Čas přípravy:  15 minuty
Čas vaření:  15 minuty
Chody: dezerty
Kuchyně: česká

Ingredience

  • 400 g mouky (nejlépe špaldové)
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 ml medu nebo sirupu – datlového, agarového nebo javorového
  • půl banánu nebo lžíce kukuřičného škrobu (popř. 2 lžíce rozemletých lněných semínek s horkou vodou, ze kterých vytvoříte gel)
  • 50 g mletých lískových nebo vlašských ořechů
  • 50 g kokosového tuku na pečení (nebo mandlového másla)
  • lžička jedlé sody
  • 100 ml rostlinného mléka – ovesného, sójového, rýžového atd.
  • 3-4 lžičky perníkového koření (mletá skořice, hřebíček, muškátový oříšek, anýz, badyán, špetka mletého zázvoru, mletá citrónová kůra)

Ingredience na polevu

  • 200 g moučkového nebo kokosového cukru
  • voda nebo rostlinné mléko
  • lžička citrónové šťávy
  • trošku kukuřičného škrobu

Návod

Advent nám zaklepal na dveře: je na čase provonět si kuchyni vánočním kořením, naladit se na sváteční atmosféru míru, dobra a pohody – a připravit si (ne)skutečně pohodové veganské perníčky. Bez bílého cukru a rafinované mouky. Bez mléka, másla a vajec. Protože to jde krásně i bez těchto složek. Letos vyzkoušejte tento recept – dostanete zdravější cukroví a ulehčíte životy kravičkám a slepičkám ve velkochovech.

Když před pečením uděláte do perníčků malou dírku, získáte krásné a chutné ozdoby na vánoční stromek! Pokud všechny nesníte ještě před zavěšením :)

Jdeme na to:

Nejdřív promícháme mouku, hnědý cukr, mleté oříšky, sodu a koření.

V misce si připravíme “pojidlo” – místo vejce jsme pro tento recept vidličkou rozmačkali půlku zralého banánu, dolili trochou rostlinného mléka, aby banán trochu nabobtnal a byl lepkavý. Přidáme med nebo sirup (výtečně chutná datlový).

Necháme při pokojové teplotě rozpustit kokosový tuk (popřípadě trochu ohřejeme – do tekutého stavu).

Všechny ingredience promícháme v hlubší misce a zapracujeme tuhé těsto – dle nutnosti a konzistence přidáme trochu rostlinného mléka nebo o něco více mouky. Vytvoříme bochníček a necháme ho v lednici odpočívat několik hodin (ale klidně i přes noc).

Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 3 až 4 mm, vykrajujeme různé tvary dle libosti a pokládáme perníčky na plech s pečicím papírem.

Pečeme v rozehřáté troubě na 170°C po dobu 10-15 minut (podle velikosti perníčků a toho, jak je chcete křupavé).

Upečené perníčky ihned vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Polevu připravíme smícháním všech ingrediencí do jedné misky, naplníme zdobicí sáček a můžeme dát prostor vlastní fantazii. 

Tento recept a další dobroty najdete na webu www.ekovanoce.cz

Buďte první kdo zde zanechá své hodnocení

Vytištěno z Planty.cz