Advertisement


Masaryčky

Nahlásit


1 z 10 Fotky Lucky

2 z 10 Fotky Lucky

3 z 10 Fotky Lucky

4 z 10 Fotky Lucky

5 z 10 Fotky Lucky

6 z 10 Fotky Lucky

7 z 10 Fotky Lucky

8 z 10 Fotky Lucky

9 z 10 Fotky Lucky

10 z 10 Fotky Lucky
Nahrát obrázek
Přidáno od: Lucky
Vloženo:  Sváteční
Zobrazení stranky:  994 zobrazení
Čas přípravy:  1440 minuty
Čas vaření:  120 minuty
Chody: dezerty
Kuchyně: česká

Ingredience

200g Vlašských ořechů

Rum

200g tuku (dávám Alsan)

300g hladké mouky

100g cukru

vanilkový cukr na obalení

 

Návod

Tradiční vánoční cukroví, který naše rodina dělává. Proč Masaryčky to nemám nejmenší tušení, ale je mi to fuk, hlavně, když jich je hodně… Tak se do nich pustíme, ať to máme rychle hotový… Ha! První zrada. Nepustíme. Podraz je, že si den předem namočíš 200g vlašských ořechů do Rumu. Ano, jestli piješ alkohol, teď mě budeš poprvé nenávidět, protože ti srdce bude krvácet, až uvidíš, jak zmizí skoro celá půl-litrovka Rumíku, než se ti povede potopit všechny ty malý potvory vyloupaný. Jestli se budeš těšit na to, jak si druhý den uděláš pořádnej groček hned jak vyndáš ořechy, budeš smutnit znovu, až uvidíš, že ty mrchy vsákly víc, než polovinu… No nic, přestaneš tesknit a vrhneš se do toho. Do mísy pošleš 200g rostlinného tuku. Ten můj byl Alsan. Zasypeš 300g hladké mouky. Pokud teď snad začneš mít podezření, že to moc zdravý nebude, ano máš pravdu. Nebude. Ani trochu! A proto tam flákneš ještě 100g cukru a vyplácáš z toho pěkný těsto. Moc ti to nejde, ale trpělivě to matláš, protože si říkáš, že v normální verzi bylo vejce, který vlastně vůbec není potřeba a ta pani, co ho tam původně dala, tak udělala jenom proto, že musela bejt hrozný nemehlo. Až se ti to povede, bude to vypadat, jako na fotce (#1). Přidáš ořechy (#2) a až si přečteš, že je máš vmačkat dovnitř, tak si řekneš, že jsem se musel zbláznit. Snažíš se je co nejmíň polámat, páč to bude pak líp vypadat a až se ti to povede, bude se to tvářit jako na (#3). Vezmeš si potravinářskou fólii a začneš vzpomínat na školku a všechny hady, co se ti kdy povedlo vymodelovat. (Ano, to je okamžik, kdy mě začnou nenávidět i abstinenti.) Tvaruješ co nejužší hádě a balíš do fólie, protože zabalený se mnohem líp tvaruje(#4). Začíná ti z toho bejt trochu horko, takže brzdi s tím grogem. Až spotřebuješ všechno těsto, vyrobený „šulínky“ (#5) hodíš do lednice, aby ztuhli a dali se dobře krájet. Hoďka bude cajk. Mezitím si nabrousíš nožík, aby byl pekelně vostrej, a obalíš plechy do pečícího papíru. Nastartuješ troubu na 200 a po jednom bereš z lednice a vybaluješ zatuhlý šišky (#6). Krájíš tak na cenťák a půl a házíš hned na plech (#7). Šoupneš do trouby a hlídáš. V mezičase si připravíš vanilkou ovoněnej moučkovej cukr a papírovou krabičku, ve který tu dobrotu budeš skladovat (#8). Když na to nezapomeneš, protože krájíš na další plech, bude to krása nesmírná lehce nahnědlá (#9), kterou ještě horkou házíš do cukru, a pak hned šup do krabky. Jo pálí to. Teď už mě možná nenávidí všichni. Ale zase taková tragédie to není a ani tvoje pařátky nebudou mít trvalý následky. Ošmrdlaný v cukru a v krabičce (#10) to dáš nejlíp na verandu, nemáš-li nahradíš balkónem, pokud ani to ne, vezmeš za vděk lednicí. Když ochutnáš, po pár dnech, až to krásně provlhne, odpustíš mi všecko... Bon appétit

Buďte první kdo zde zanechá své hodnocení