Advertisement


Mandlové mléko

Nahlásit


1 z 1 Fotky Dewii
Nahrát obrázek
Přidáno od: Dewii
Vloženo:  Nápoje
Zobrazení stranky:  780 zobrazení
Čas přípravy:  15 minuty
Čas vaření:  0 minuty
Chody: nápoje
Kuchyně: česká

Ingredience

100 g neloupaných mandlí
1 litr vody

   + podle chuti: javorový/datlový nebo jiný sirup, skořice, vanilkový lusk,...
 

 

Návod

Nejrychlejší
Mandle spaříme, necháme ponořené asi 15 minut a oloupeme. Společně s vodou je dáme do mixéru, důkladně rozmixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nápoj nezíská bílou barvu a přecedíme přes jemné sítko nebo pláténko a drť pořádně vymačkáme. Nakonec podle chuti osladíme. Skladujeme v lednici. 

Středně rychlý
Mandle nasekáme nebo nastrouháme na jemno, zalijeme 1 litrem vody, zamícháme a necháme 2-3 hodiny louhovat při pokojové teplotě. Občas promícháme. Poté vše přelijeme do mixéru, důkladně rozmixujeme na nejvyšší rychlost, přecedíme a podle chuti osladíme. Skladujeme v lednici.

Nejpomalejší
Mandle zalijeme vodou a necháme namočené 8 - 12 hodin. Po uplynulé době mandle slijeme, dáme do mixéru, přilijeme 1 litr vody a důkladně rozmixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne bílý nápoj.  Tento nápoj přecedíme, podle chuti osladíme a skladujeme v lednici.
 
Pár poznámek
  • Nejideálnější je poslední nejpomalejší postup (zbavíte se tak "inhibitorů enzymů" a mandle prý budou sladší). Naopak nejrychlejší použijte spíše jen v případu nouze. 
  • Mandle můžete před použitím oloupat (spaříte je horkou vodou a necháte ponořené asi 15 minut, vodu slijete a mandle oloupete) - v případě pomalého postupu byste měli, protože slupky jsou špatně stravitelné :)
  • Pokud chcete mléko dochutit vanilkovým luskem, pak ho dejte do nápoje ke konci mixování.
  • Mandlové mléko ideálně nevaříme, jinak zničíme cenné látky. 
  • Mandlovou drť můžete použít třeba do muffinů nebo jiného pečiva, upéct sušenky nebo si z ní udělat pomazánku. Já část dala na zapečené brambory s brokolicí a zbytek do brownies :)


    recept převzatý z http://dewiibatwoman.blogspot.cz/

 

Buďte první kdo zde zanechá své hodnocení